Hahota-klub

“Mennyit nevettél ma?”

Ugye nem is gondolkodunk ehhez hasonló kérdéseken, pedig érdemes lenne…

Kutatások szerint gyermekkorban ez akár napi 300-400 alkalom is lehet, a felnőttek ezzel szemben naponta átlagosan már csak 15 alkalommal nevetnek. Meglepő, ugye? Pedig a nevetés nem kerül semmibe. Sőt, egy indiai orvos, Dr. Madan Kataria szerint még csak humorérzék sem kell hozzá, ugyanis a szervezetünkre fizikai szempontból pontosan olyan hatást gyakorol a tettetett nevetés, mintha spontán nevetnénk. Megfigyelése szerint a szervezet mindkét esetben hasonló hormonális válaszreakciót ad, a nevetés hatására boldogság hormonok és stresszmentesítő hormonok szabadulnak fel, így javítva közérzetünket és egészségi állapotunkat. Ráadásul nevetés közben önkéntelenül is intenzívebben fújjuk ki az elhasznált levegőt, melynek helyére aztán nagy mennyiségű, friss levegő kerül, így jelentősen javul a szervezet oxigénellátása is.

Ezen megfigyeléseinek nyomán 1995-ben jógaoktató feleségével és pár önként jelentkezővel együtt megalakították az első hahota-klubot, majd rendszeresen együtt végezték az általuk kitalált gyakorlatokat. Módszerének a Nevetés Jóga elnevezést adta, mert a Pranayama jóga ősi légzőgyakorlatait egyesítette a nevetőgyakorlatokkal. Megfigyelte, hogy a tettetett nevetés idővel a legtöbb résztvevőnél spontán, szívből jövő nevetést eredményezett, így nemcsak hogy jól érezték magukat a foglalkozás alatt, de feltöltődve távoztak megszokott mindennapjaikba, a csoport létszáma pedig egyre csak bővült.

Kataria doktor szerint a nevetés szabad, nem tesz különbséget kasztok, rasszok és nemzetek között, nem ismer politikai pártállást és nyelvi korlátokat sem, olyan ösztönös eszköz, mely összeköthet mindenkit szerte e világon. Kezdeményezésének egyre több követője van, így világszerte már több, mint 60 országban működnek az ő módszerét követő hahota-klubok (kb. 6000 klub).

A klubfoglalkozások alkalmával állandóan mozogva, egymás szemébe nézve – és persze nevetve – egyszerűen leküzdhetők a gátlások, hiszen a nevetés ragadós, minél többen művelik együtt, annál gyorsabban “fertőz”. Ha már egy kicsi hajlandóságot érzel a nevetésre, köztünk a helyed, a többi jön magától!

 

Klubunk 2013 óta működik. Szeretettel várunk minden új érdeklődőt!

A foglalkozások alkalmával kényelmes, laza ruházat és vastag zokni (nem cipő) viselése javasolt.
Helyszín: Budapest XIV.ker, Örs Vezér tere mellett

 

Hahota-klub szabályzat:

  • A foglalkozásokra célszerű pontosan érkezni, mert kezdés után a terem elhelyezkedése miatt már nem biztos, hogy be tudjuk engedni azt aki elkésik.
  • A foglakozásokat mindenki saját felelősségére látogathatja. A következő esetekben nem javasoljuk a nevetésjógát: aranyér, bármilyen fajta sérv, állandó köhögés, éles fájdalom, epilepszia, pszichés zavarok, magas vérnyomás, incontinencia, akkut derékfájás. Komoly műtét után legkorábban a műtétet követő három hónap elteltével lehet megkezdeni a nevetés jógát. Amennyiben valaki bizonytalan az állapotát illetően, érdemes előzőleg a háziorvosával/kezelőorvosával konzultálni. Bárkinek, akinek orvosi terápiát írtak elő, és a hahotafoglalkozásokon való részvétel során vagy azt követően javulást vagy rosszabbodást tapasztal, a folytatás előtt ki kell kérnie orvosa tanácsát!
  • A foglalkozásokon lázas és/vagy fertőző beteg nem vehet részt!