Kedves Anyuka, aki boldogságod ellenére időnként nagyon kimerült lehetsz!

Posted on

Tudd, hogy nem vagy egyedül!

Bármennyire gyönyörű dolog amit kapunk az anyasággal, éppen annyira megterhelő is. Ha ésszel végig gondolom, milyen teendők vannak egy (vagy több) pici gyerek mellett, még nem is tűnne vészesnek a lista. De aki már át is élte/éli, tudja, hogy ehhez érzelmileg mennyi minden adódik hozzá. Összeszokni egymással, megérteni egymás jelzéseit, az új helyzet adta kihívásokat és esetleg a vele járó félelmeinket felismerni és kezelni, nem is említve az extra terheléseket, mint pl. a betegségek.

Egyszerre van szükség szervezőkészségre és rugalmasságra, rendszer kialakítására majd a változó igények szerinti újra tervezésére, racionalitásra és intuícióra. Mindeközben ott a kialvatlanság, vagy mert a gyerkőc nem alszik jól, vagy mert az alvásidőbe szeretnénk bele zsúfolni bármit, ami a felnőtt életünkről szól (többnyire félálomban). És akkor még alapvetően minden rendben van, az egyéb személyes dolgokat nem is feszegettük.

Mivel a gyerekünk szerencsére nem robot, hogy kapcsoló lenne rajta, vagy programozottan működne, mindezeket természetesen véletlenszerűen fel is borogatja. Aztán ott vannak azok az anyukák, akik rejtélyes módon sütit sütnek, mindig tökéletes a sminkjük és az öltözékük, és bármilyen helyzetben képesek tökéletesen viselkedni, mintha csak azért jönnének szembe, hogy még lestrapáltabbnak érezzük magunkat.

Nincs mese, előbb-utóbb be kell látnunk, szükség van a magunkra fordított időre is. Mert a gyerek abból is profitál, ha egy picit mással van, és az anyukáját felfrissülve kapja vissza. Kinek-kinek a saját belátása szerint, de érdemes erre időt szánnia. Először olyan, mintha egy lyukas vödörbe mernénk a vizet. De ha rendszeresen és hatékony eszközökkel csináljuk, előbb-utóbb elkezd telni a vödör.

Van akinek mindez természetes és kezdettől fogva megtalálja benne az egyensúlyt. Viszont van akinek egyáltalán nem megy. Ha először csak napi öt perc az, amit erre tudsz szánni, kezdd annyival. A lényeg, hogy érezd, Magadért IS teszel. Mert áldozatként megélni az anyaságot felülírja azt a csodát, amiről valóban szól…

Akár természetes már, akár most kezded: ha szeretnéd, hogy Rólad szóljon egy óra, amikor nem Neked kell figyelned, hanem valaki Rád figyel, teljesen elengedheted Magad, lazíthatsz, feltöltődhetsz és erőt meríthetsz a következő felvonáshoz, keress bizalommal! Én már találtam egy nagyon hatékony eszközt a vödörtöltéshez. 🙂

Vélemény, hozzászólás?